Hjem / Flere kategorier / Film fra 17. mai
17. mai-komiteens favoritt (Foto: Nina Aldin Thune)

Film fra 17. mai

Se film fra 17. mai.

Torstein Thune
Publisert 20.05.2011 09.50
Oppdatert: 04.02.2012 15.56

I alt gikk det 747 buekorpsgutter og – jenter i Flaggtoget i år. Mathismarkens Bataljon var det største buekorpset med 107 på linje, med Nordnæs Bataillon rett bak med 100 på linje.

Av kåringer ble Mathismarkens Bataljon kåret til vinner av BA-kåringen, ett poeng forran Nordnæs Bataljon som kom på 2. plass. Wesselengens Bataljon stakk av mes 3. plass i kåringen. I tillegg ble Nordnæs Bataillon kåret til beste innslag i Flaggtoget av 17. mai-komiteen.

Fjeldets Bataljon
32 på linje.

Sandvikens Bataljon
31 på linje.

Skansens Bataljon
71 på linje.

Mathismarkens Bataljon
107 på linje.
Kåret til beste buekorps av BA-juryen.

Wesselengens Bataljon
58 på linje.
Tredjeplass i BA-kåringen.

Skutevikens Buekorps
35 på linje.

Løvstakkens Jægerkorps
24 på linje.

Lungegaardens Buekorps
29 på linje.

Markens Bataljon
25 på linje.

Dræggens Buekorps
73 på linje.

Nordnæs Bataillon
100 på linje.
Kåret til beste innslag i Flaggtoget av 17. mai-komiteen.
2. plass i BA-kåringen

Nygaards Bataljon
63 på linje.

Laksevågs Bueskyttere
66 på linje.

Sydnæs Bataljon
33 på linje.34 kommentarer

 1. Kanon @ 20. mai 2011 - 13.33:

  Er det flere enn meg som merker at omtrent samtlige av Nordnæs sine soldater går i takt, mens mange av Matta sine “droltunger” ikke gjør det? Har ingen tilknytning til noen av disse korpsene, men setter mange spørsmålstegn til kåringen i BA -og ikke bare i år. Kanskje dårlig gjort å skulle sette spørsmålstegn med formann Thuland sin integritet i BA-juryen for årets kåring, men det lukter litt dårlig skjult patriotisme her, selv om Matta var imponerende på “søttendes” og forsåvidt kanskje fortjente seieren. Men hva skilte dem ut positivt i favør av Nordnæs, Wesselengens osv?

  Ellers forsåvidt hyggelig at det var noen andre enn Nordnæs som vant i år (igjen), men “konkurransen” mister poenget om man tar slike hensyn.

  • En som liker buekorps @ 20. mai 2011 - 14.41:

   Det har kanskje noe med å gjøre at matta har så og si feilfrie uniformer, mens nordnes har uniformer i flere farger ( sort og blå). I tilleg så har så og si alle i matta armsving, det har ikke nordnes heller. Når det gjelder takten så er vel nordnes et steg forran alle buekorpsene, men ellers så mangler det litt. Wesselengen er vel det stiligste korpset i byen; god takt, armsving og stil. Wesselengen mangler bare antallet, men kommer nok til å merke at det ikke er like lett å få alle til å gå i takt når de er 90 som når de er 55.

   • Nordnæsgutt @ 23. mai 2011 - 13.08:

    visst du ser så går vi faktisk i Giv Akt. da svinger man ikke med armen. sorry mann… men bruk øynene

 2. Sorry Matta @ 21. mai 2011 - 18.22:

  Sorry matta, dere fortjente ikke den seieren. Mye slurv i takt og disiplin. Stokkebærer som mister stokken. Ser også på hjemmesiden dere har hatt en snitt på noen og 60 på linje i løpet av sesongen. Det lukter juks og desperat innhenting av folk før 17.mai. Burde trekke ned.

  Nordnæs bataljon er stiligst og størst. De har også den største slagergjengen.

  Dræggens har en fantastisk fanegarde, 1. pel og hornblåser. Fortjener 2. plass.

  Wesselengen har også disiplin i rekkene. Stilig over det hele. Antallet trekker ned. Klar 3. plass

  BA sitt dommerpanel må nok legge vekk kjærligheten til korpset sitt og opptre mer profesjonelt. Grunnene de gir i kåringen holder rett og slett ikke mål.

  • En som liker buekorps @ 21. mai 2011 - 19.05:

   Du er ikke dommer, jeg er ikke dommer. Men vi kan begge være enig i at flere av tingene du sier er feil. Nordnæs er stilige, men har fortsatt 2-3 blå uniformer i tilleg til at de har ingen armsving.
   Drægggen er et flott korps, men mangler antallet og generelt litt overalt.
   Wesselengen er nok det stiligste korpset, men mangler antallet. Marsjeringen deres er super!
   Husk også på at dommerene sto overalt, og matta har sikkert marsjert bedre andre steder, ellers ville de ikke vunnet.

   • Jan banan @ 22. mai 2011 - 19.14:

    Skal vel ikke svinge med armen når man går i givakt?
    Nytt for meg

    • Random @ 07. juni 2011 - 21.13:

     Selvfølgelig skal man svinge med armen i giv akt.. forstår jo ikke hvorfor folk kan si at man ikke skal det.. blir akuratt som å presentere med armen opp og forran riflen !

     til de av dere som ikke tok ironien, så: det var ironi det som ble skrevet over…

     Til BA: Burde ikke dere se at løyntantene har sabelen i “giv akt” og fanen er nede.. fanegarden har hånden oppe til høyre med hodet? mange ting som dere burde skjerpe dere på !

     • øøøh @ 08. juni 2011 - 20.33:

      skal man ha hånden på venstre side av hodet da? man har jo faktisk hånden på høyre side når man presenterer

  • mathias @ 22. mai 2011 - 21.55:

   det er forsåvidt greit at du og andre oppover her sier deres meninger, men å begynne å snakke om småting som å miste stokken, som skjedde en gang gjennom hele 17. kan eg tenkte meg, blir for dumt. Dommerene vet hva de holder på med og har tatt sitt valg, det blir feil å drive å leke dommer her inne og plukke ut sånne småting som kan være rein uflaks.

 3. Nordnæsgutt @ 22. mai 2011 - 00.52:

  Altså dere driter dere ut hvis dere mener at armsvingen på videoen er dårlig! Nordnæs Bataillon går i giv-akt og da løfter vi riflen litt opp og svinger IKKE på armen!

 4. Mattagutt @ 22. mai 2011 - 13.49:

  om dere absolutt IKE svinger på armen i giv-aktposisjon så bør ALLE ikke svinge på armen, det er litt dumt ut når noen svinger på armen og andre ikke. Etter min mening så bør det være Alle eller Ingen

  • Nordnæsgutt @ 22. mai 2011 - 15.36:

   Vel, da får BA-juryen gå ut i avisen dagen før og kreve hvordan de vil ha oss marsjerende forbi dem opp Ole-Bulls plass! Nordnæs har alltid gått i Giv-Akt oppover forbi dem samtidig som divisjonen trommes! Om det ikke passer Mathismarkens fordi dere nå plutselig ikke fant noe dere kunne klage på lengre så er det deres problem! Ikke kom her og øpp med hvordan kutymen skal være, dere som var utrydningstruet for 5 år siden og som har nå kommet tilbake det siste året. Synk litt ned fra seiersrusen deres og se litt hvordan korps som har vært over 100 de siste 20 årene har gjort det og gjør det, så klarer det kanskje å holde de 105 dere var? Eller vent, var dere bare 60 innmeldte, men dere fikk 45 nye inn på 17.mai? Hører stramme rykter fra flere jeg går på skole at de fikk en 6-pakning med Øl for å marsjere den dagen. Lurer på hvor mange Nordnæs hadde blitt om vi hadde endret aldersgrensen fra 9-21 til 6-21 og begynt å tilby øl og penger til folk! Men vent, spørs om vi hadde blitt så mange flere, for Mathismarkens har allerede vært ute og gjort det med alle sammen. Faen! Jaja, håper dere bruker denne seieren for det den er verd! Litt dumt at dere kan si at dere har vunnet en BA-kåring, mens Nordnæs har vunnet 3 ganger beste innslag i flaggtoget av 17.mai komitéen, 9 BA-kåringer og Bergens Beste-kåringen til Bergens Tidene i fjor.

   OG, hvis Mathismarkens skulle komme og si at vi var under 100 i år slik som BA skrev så ber jeg samtlige av dere telle oss på filmen over og se! Regner med dere klarer såpass!

   • Torstein Thune @ 22. mai 2011 - 22.18:

    Snakker av erfaring når jeg sier at Nordnæs, med byens tetteste geledder, er notorisk vanskelige å telle.

 5. Mattagutt @ 22. mai 2011 - 20.46:

  Dere ser flotte ut, det er ikke tvil om, og rykter som det har eg ikke hørt om som går i Mathismarken, men eg bare refererte til 2.Kompaniet som ikke gikk i giv akt.. trenger ikke bli sint fordi vi vant dette ene året… det er dere som burde stige ned fra seiers ruset, som du sa dere har vunnet en god del mye, kan dere ikke la Mathismarken Bataljon få denne ene seieren uten at det skal komme all slags mulig rykter?….

  • Chez @ 22. mai 2011 - 21.13:

   Nu må du roe deg gutten min. Nordnæs guttene gjorde det utrolig bra på 17. og marsjeringen og disiplinen deres var utenom sidestykke. Nordnæs er et utrolig stolt og imponerende korps å se på, og det at de kan gå (men at de som regel ikke gjør det) med hevede haker er forståelig og akseptabelt. Nordnæs har intet grunn for å bøye seg, de er uten tvil byens beste og stiligste buekorps (i hvert fall når det kommer til marsjering, oppvisning og drill (ikke slåing, der blir dere tatt av Wesselengen)) , det at domenene lot et annet korps smake litt på seiers kaken i år burde ikke forarge dere, dere vet selv at det er byens beste 😀
   Unskyld meg, men jeg vil gjerne sove litt nå.

  • Nordnæsgutt @ 22. mai 2011 - 22.20:

   Går i klasse med en av faneoffiserene deres. Så klart var han veldig kjepphøy på 18. mai, noe jeg uten tvil forstår (hadde vært nett like kjepphøy selv om plassering var snudd). Jeg synes det var stilig å se et buekorps utenom Nordnæs være over 100 mann, men jeg lurte meg litt på hvordan det hadde gått seg til ettersom at jeg jevnlig fikk høre at dere lå på en mellom 60-80 per marsjdag. Da jeg satt i timen begynte diskusjonen mellom meg, deres faneoffiser og en kompiss i Dræggens. Det var da det kom en annen bort og fortalte om den 6-pakningen som hadde blitt lovet for å gå på 17.mai. Videre fortalte han at flere hadde blitt tilbydd det samme. Det var 2.kompanisjefen deres som hadde vært på rundtur med bestikkelsene. Faneoffiseren deres som satt der med meg ble litt rød i kinnene og sa at 2.kompen hadde ikke gjort det for Mathismarkens, men for seg selv. Da spurte jeg han hvorfor Mathismarkens hadde tatt dem inn hvis 2.kompen hadde tatt handlingen i egne hender, men det ville han ikke svare på.

   Jeg er fullstendig enig i at noen andre i Nordnæs av og til må få sjansen til å vinne. Men det hadde smakt mye bedre å komme på 2.plass om dere faktisk hadde marsjert med bare innmeldte og vunnet på det! Da skulle jeg tatt av meg hatten og beundret et tidligere utrydningstruet korps for sitt arbeid med å komme seg på beina igjen, men når jeg får vite at 20+ av Mathismarkens sine gutter på 17.mai ikke er innmeldte eller har marsjert der før utenom tidligere 17.mai’er da mister jeg litt respekt.

  • Nordnæsgutt @ 23. mai 2011 - 13.12:

   sorry, vi er best, sånn er det bare

 6. Hans @ 22. mai 2011 - 20.51:

  Blir lei meg når jeg ser korps som sliter like mye som for eksempel Markens og Løvstakken gjør. Når mann stiller under 30 på 17. mai så er det nesten for gale, noe drastisk må til ellers så tror jeg at antallet aktive buekorps kommer til å synke i løpet av de neste årene. Noe som hadde vært et ubeskrivelig trist kulturelt og sosialt tap for byen og dens ungdom.
  Stå på med hardt arbeid og rekruttering, buekorps gutter og jenter!

 7. Skansegutt @ 22. mai 2011 - 21.30:

  Jeg må si meg enig med Nordnæsgutt her… Men det er vel ikke noe nytt at mathismarken bruker “sleipe” triks for å få folk til å gå på de store dagen… Skulle ønske mathismarken kunne gjort slik som alle de andre buekorpsene: verve på “gamlemåten”…. Beklager å si det men: Mathismarken har aldri hatt min respekt.. og kommer aldri til å få den heller! PS: Anngående den kåringen så syntes jeg at Nordnæs skulle ha vunnet… de var stiligst (iår også) Men det er vel bare positivt for oss fra skansen 🙂 fordi vi er det eneste korpset som har vunnet den 4 år på rad 😉 hehe, men nordnæs burde absolutt vunnet iår! Ikke matta som så ut som en vandrene barnehage….

  • mathias @ 22. mai 2011 - 22.00:

   alle er så forbanna opptatt av at vi har så små soldater. istedenfor å drive å være sint og se negativt på det syns jeg heller vi bør hauses for å klare å ha så fin disiplin og marsjering på de unge vi har.

   • Torstein Thune @ 22. mai 2011 - 22.16:

    Dere skal ha ros for snuoperasjonen de siste årene. Hadde virkelig ikke trodd at Matta i så nær fremtid skulle kunne stille flere på linje enn Nordnæs da jeg så på dere for 5 år siden (da var det om jeg ikke husker feil under 20 på linje).

    Det dere må jobbe med (gjelder forøvrig de fleste korpsene) er å få flest mulig til å stille på vanlige dager i tillegg til større dager og 17. mai.

    • Jens.k @ 22. mai 2011 - 22.32:

     Veldig enig der Thune. Matta har gjort en fantastisk jobb. Problemet er at Matta marsjerer på onsdager og søndager. Noen vill altid komme søndager og andre onsdager. Derfor vill det variere på antallet. Det er et problem for alle som marsjerer 2 ganger i uken. Mathismarkens har fortsatt mye å lære av Nordnæs, men jeg tror den innsatsten de har lagt inn de siste 5 årene gjorde et godt inntrykk på juryen.

 8. Martin @ 23. mai 2011 - 07.35:

  Trist at det skal være så mye krangling, og disputter blant buekorpsene. Er imponert over at Mathismarken er tilbake, husker når jeg var sjef, var de nede i 8 stykker på linje.

  Videre mener jeg det er helt forkastelig om folk blir betalt for å gå i buekorps. Det bør ikke forekomme.

  Det er kjekt å se at antallet gutter og jenter holder stabilt, og kanskje øker litt.

 9. BirtheLgB @ 24. mai 2011 - 05.27:

  Lungegaardens Buekorps var 30 på linje. Akkurat der du filmet var det en som forsvant, men kun der.

 10. snabel @ 25. mai 2011 - 06.06:

  Nå har i allefall jeg snakket med gutter som ble betalt av matta på 17,mai
  Det dreier seg om minst 16 gutter i alderen 14 til ca 20,flere av disse har aldri gått i buekorps før
  Noen ble tilbudt øl, andre fikk penger.
  Da er det slik som vi trodde!
  Trekker man 16 fra det anntallet som gikk 17 er man ikke så langt unna det som har vært gjennomsnittet gjennom sesongen.
  synd at dette skulle skje,for matta hadde i mine øyne vært et flottere korps uten denne skandalen.
  kansje dere burde tatt en tur ut til Nordnes og overrakt pokalen i all stillhet…..

  • elefant @ 25. mai 2011 - 23.52:

   det er da ikke kun matta som driver og “leier” inn folk…

 11. snabel @ 26. mai 2011 - 08.59:

  At korps prøver å toppe opp på 17. er ikke noe problem, men når man på ene siden skryter av å være størst og best, og det så viser seg at den eneste grunnen til det er at man betaler leiesoldater så faller man igjennom.
  Siden matta har vokst fra rundt 20 til ca 80 gutter på ett par år er det en så stor prestasjon i seg selv at det burde være unødvendig å leie inn soldater og offiserer mot betaling, særlig hvis det er snakk om mindreårige som betales med øl

 12. slager i dræggen @ 30. mai 2011 - 17.54:

  for å si det sånn så er dræggen de beste. vi er kansje ikke så mange i slagergjengen, men vi slår så in for jævlig bra at nornes høres ut som en gjeng høns

  • slager i dræggen @ 30. mai 2011 - 17.54:

   jeg mener nordnes

  • Nordnæsgutt @ 30. mai 2011 - 18.49:

   Dere slår like bra som du skriver 😉 Har Dræggens egentlig en slager nå som kan drille med begge stokkene?

   • jaja... @ 30. mai 2011 - 21.11:

    hørte godt fra toppen av korskirkesvingene på fellesutmarsjen at en fra nordnæs “drillet” med slag der det skal være drilling… bedre og drille med en stokk enn og slå raske slag der drillen skal være

    • Nordnæsgutt @ 31. mai 2011 - 15.32:

     Såklart har Nordnæs gutter som driller med en stokk eller så, men akkurat opp korskirkesvingene kan det ikke helt sies hvem som er best til å drille. Her snur folk stokkene, og jeg tror drillingen blir litt nedprioritert ettersom at det ikke gir like mye lyd i en drill som et slag. Sier ikke at Nordnæs har noe god slagergjeng, uten tvil Wesselengen som ligger best an der, ville bare svare på den Dræggegutten som mener de kan tromme bedre enn oss.

     • jaja... @ 31. mai 2011 - 21.03:

      jaja… han går i dræggens, du går i nordnæs og begge synes selfølgelig sitt korps er best 🙂

 13. info @ 31. mai 2011 - 10.35:

  wesselengens har desidert beste slager også slo de ut alle i slagerkonk etter vi hadde gått runden i byn. antallet er viktig, men uniformene er bra (wesselengens uniformer) i forhold til de andre wesselengens er best til å marsjere. eller hva sier dere?