Hjem / Nordnæs Bataillon / Nordnæs Bataillon feiret sine 152 år

Nordnæs Bataillon feiret sine 152 år

Nordnæs Bataillon feiret sine 152 år på tradisjonelt vis med taler, kino og eksersis.

Torstein Thune
Publisert 07.05.2010 10.33

Dagen startet klokken 07.00 oppe på Fredriksberg fort, der nordnæsbanneret, det norske flagg og signalflagg med betydningen “nordnaes bataillon 3 mai” ble heist i masten.

Deretter marsjerte de oppmøtte, i hovedsak rådet, slagere og en håndfull soldater samt gamlekarer den tradisjonelle runden rundt Valen, med tilhørende taler for viktige personer og steder i Nordnæs Bataillons historie.

Morgenrunden ble avsluttet på Tollbodallmenningen med faneparade. Det spesielle med denne faneparaden, og den tilsvarende faneparaden på 17. mai er at sjef og fanebærer tar paraden sammen. Sjefen paraderer med den nåværende fanen, mens fanebærer paraderer med kopien av Blodfanen, som gamlekarene vanligvis marsjerer under.

For resten av korpset begynte dagen klokken 13.00 ved Depotbarakkene, nedenfor Akvariet. Bataillonen marsjerte så, med omlag 100 gutter på linje ned til Bergen Kino. Der fikk så guttene se Dragetreneren i 3D.

Deretter marsjerte Nordnæs til Fredriksberg fort, der det ble bollebespisning og brusdrikking. Etter overrekking av gaver fra Nordnæsguttenes Forening og Nordnæs Bataillons støtteforening, samt kransenedleggelse for både stifterne og nordnæsguttene som falt under krigen, marsjerte Nordnæs sammen med gamlekargjengen ned mot sentrum.

Det var møtt mange gamlekarer denne dagen. I følge dem selv lå antallet et sted mellom 170 og 180.

Etter å ha vist frem nordnesrepublikkens stolthet i sentrum, marsjerte gamlekarene til Tollboden, der foreningen Glade Bergen og Bergen Pipe Band også var møtt opp.

Korpset marsjerte den tradisjonelle ruten ned Tollbodsvingene, med tilhørende innmarsj på selve Tollboden.

Gratulasjonspelotonger fra de andre medlemskorpsene i Fellesrådet, Dræggens Buekorps og Nygaards Bataljon hadde så sine oppvisninger og gaveoverrekkelser.

Nordnæs Bataillon viste så frem sin bataljonseksersis, før de defilerte og avsluttet arrangementet på Tollboden med faneparade akkompagnert av Gamlekarmusikken.

For korpset ble dagen så avsluttet i Haugeveien, nedenfor Fredriksberg fort med egen faneparade.

Bilder fra dagen finner du på Nordnæs Bataillons hjemmeside.

Flere bilder fra dagen kommer.Én kommentar