Hjem / Flere kategorier / 17. mai, Norges Grunnlovsdag

17. mai, Norges Grunnlovsdag

Det er vel ingen bombe at vi har en god del bilder fra dagen i dag. Men for å gjøre nyheten litt mer interessant, så skal jeg skrive litt om 17. mai 1916 da det nesten ikke ble noen prosesjoner i Bergen, og det måtte buekorps til for å få i gang ett skikkelig Flaggtog.

Torstein Thune
Publisert 17.05.2006 21.23

Det er vel ingen bombe at vi har en god del bilder fra dagen i dag. Men for å gjøre nyheten litt mer interessant, så skal jeg skrive litt om 17. mai 1916 da det nesten ikke ble noen prosesjoner i Bergen, og det måtte buekorps til for å få i gang ett skikkelig Flaggtog..

I 1916 var det liten stemning for å gå i prosejon i Bergen ikke bare var nasjonalfølelsen ganske dyster, men det hadde i tillegg brent i Bergen sentrum. Det var faktisk så få som sa seg villig til å gå i Prosesjonene at en dyster 17. mai komite avlyste både Flaggtoget og Hovedprosesjonen. De tenkte som så at det kunne gjøre godt for befolkningen å savne prosesjonene et år, slik at de ville bli mer populære neste år.
Avlysningen brakte store protester blant folk i Bergen, og ikke minst i buekorpsbevegelsen. Spesielt Lørdagskorpsene Dræggens Buekorps, Nordnæs Bataillon og Nygaards Bataljon like dette dårlig, og sammen brukte de sin inflytelse i Bergen til å arrangere ett flaggtog, slik at det ble et skikkelig barnetog også dette året.

Ikke dårlig at buekorps har arrangert Flaggtoget et år, eller hva?

100 bilder fra dagen finner du her.Comments are closed.