Hjem / Dræggens Buekorps / Dræggens Buekorps’ 150-Års Jubileum

Dræggens Buekorps’ 150-Års Jubileum

Dagen i dag var og er en stor og viktig dag i buekorpshistorien. Klokken 10:15 stilte Dræggens Buekorps på linje utenfor Mariakirken. Hele fanegarden bar på hver sin fane, så seks flotte faner kom tilsyne når fanegarden stilte opp sammen med korpset.

Flere bilder fra dagen finner du her

Holly Hui
Publisert 13.05.2006 21.37

Dagen i dag var og er en stor og viktig dag i buekorpshistorien. Klokken 10:15 stilte Dræggens Buekorps på linje utenfor Mariakirken. Hele fanegarden bar på hver sin fane, så seks flotte faner kom tilsyne når fanegarden stilte opp sammen med korpset.

Tamburmajoren og førsteslageren kom med hver sin skinnende og blanke sølvtromme. Hvis det ikke var nok med to nye sølvtrommer så kunne en også beskue resten av slagergjengen på 22 (23), med flunkende nye og hvite trommer.

Sjefen åpnet sin tale og gratulerte alle dræggegutter med dagen. Han introduserte deretter det lange, varierte og ikke minst spennende programmet som ventet. Korpset marsjerte videre til minnetavlen hvor den ble bekranset og 4. løytnanten holdt tale. Så marsjerte korpset tilbake til plassen ved Mariakirken, Dræggestatuen ble bekranset og det ble holdt ett minutts stillhet.

Klokken 10:50 kunne man høre saluttene fra Sverresborg festning etterfulgt av fanfare fra et av tårnene i Mariakirken. Sjefen informerte om inndeling av plasser i kirken og alle dræggeguttene gikk inn på rekke og rad. Fanegarden gikk sist inn til en entré med hornsignalmarsjen.

Presten i Mariekirken ønsket alle dræggeguttene velkommen, fortalte om Mariakirkens historie, litt byhistorie og holdt en kort preken. Nedenfor alteret kom etter hvert Christine Guldbrandsen, Norges Grand Prix håp, sammen med et eget kor og fremførte et vakkert stykke.

Etter musikkinnslaget kom turen til Dræggeguttenes forening for å holde en tale. Taleren sa stolt om Dræggens Buekorps: “Byens eldste buekorps i byens eldste bygning.” Han fortalte om all dokumentasjon som fantes fra stiftelsesdagen 1856 og om Norges eldste gutteblad: Dræggegutten. Det ble talt om verdier i buekorpset. Det handlet også om å bry seg, ta vare på hverandre, stille opp for hverandre, store som hjelper de små akkurat som i en søskenflokk. Det var om trygghet, samhørighet, respekt og likhetsfølelsen som hører buekorpset til. Vennskap ble dannet i buekorpset og man kunne oppleve felles gleder, sorger, interesse og opplevelse. Det var møtt frem flere enn 200 eldre dræggegutter, i følge taleren. Talen ble avsluttet med et ønske og oppfordring til alle aktive og gamlekarer om å nyte dagen.

Christine Guldbrandsen fremførte nå en sang til: “Trollmors vuggesang”. Avslutningen ble med den amerikanske “Amazing Grace”, som også ble fremført av Christine Guldbrandsen sammen med koret.

Utenfor dannet fanegarden en slags espaljé for dem som kom ut av kirken. Etter oppstilling marsjerte buekorpset til Håkonshallen hvor festlighetene skulle fortsette.

Inne i Håkonshallen stod sjef og adjutanten ved entreen og hilste på alle gjestene som kom. Da alle hadde satt seg til bords ønsket sjefen alle velkommen og introduserte jubileumslunsjens toastmaster. Det var ingen andre enn ringere Ola Hiis-Bergh. Hele salen reiste seg for å synge Dræggemarsjen. Menyen ble så presentert og det var tradisjonell dræggamat som stod på den: pølser med potetstappe og is til dessert.

Første underholdningsinnslaget var en blanding av klassisk og moderne typen. Til dræggemarsjen kom en gamlekar med tromme og gamlekar Salomonsen, kledd i dræggeuniformen, frem til scenen. Der fremførte de Dræggagutten. Og like flott som de kom inn, gikk de også tilbake på samme vis.

Neste mann, eller mer korrekt, neste kvinne på talerlisten var en ekte dræggejente: Marit Larsen. Hun fortalte om erindringer og hennes tilhørighet gjennom generasjoner til Dræggens Buekorps. Marit Larsen hadde brukt lang tid, men med glede, for å fullføre et prosjekt til Dræggens Buekorps. Det overrakte hun til sjefen etter talen.

Så var det tid for servering. Servitører og servitriser i tidsriktige klær serverte sultne dræggegutter, gamlekarer, foreldre og inviterte gjester. Blant de inviterte gjestene kunne vi finne alle buekorpssjefene i byen.

Mens middagen ble fortært og det nærmest mette gutter var taleturen kommet til Bergen kommune ved viseordfører Kristian Helland. Han åpnet talen sin med å fortelle at “Dette er Dræggens’ dag.” Helland talte om frivillige, forpliktende og demokratiske faktorer i buekorps som har vært med å danne borgere, ikke bare til Bergen, men til hele Norge. Kommunen har vært behjelpelig med årlig driftsstøtte, rekrutteringsbrosjyre og tilrettelegging for buekorpsene. Helland overrakte en sabel til sjefen som gave fra kommunen.

Hvis det var noen som så mot inngangsdøren etter Helland sin tale, så la man merke til to artige karer som kom i gammeldagse løpehjul med horn. De to sang med artige vrier og underholdt med leker for hele salen. Det var garanterte lattersuksesser.

Kongens representant i salen var fra Hordaland Fylkeskommune, og han skulle holde en takk-for-maten-tale. Hele salen fikk vite at hallen utover strenge utlånsregler ble bare lånt ut til arrangementer av samfunnsmessige betydning. Buekorps var en del av Bergen, og derav også en del av identiteten i byen. “Byen é Bergen og korpset é Dræggens.”

Det ble dessverre ikke tid for mer på programmet, da tidsskjemaet begynte å ligge litt etter. Gamlekarer og SUK stilte opp ute på Bergenhus. (………….)

Fra omtrent klokken 15:00 ankom de første gratulantene. Hver av gratulatene ble introdusert på høyttaler og noen ord om korpset ble også sagt. Nordnæs og Nygaards møtte mannesterke med både aktive og gamlekarer.

Ankomsten til gamlekarene og Dræggens Buekorps var helt ubeskrivelig, hvis man ikke ha vært der tilstede selv. Gamlekarene entret med kjempemange og hele 50 slagere var å telle hos dem. Dræggens Buekorps ankom stilfult og taktfast inn til Festplassen etter gamlekarene. Over høyttaleren lød det: Dræggens Buekorps med sine 130 gutter på linje. Dette var noe alle buekorps kunne se opp til når det gjaldt rekrutteringsarbeid.

Tålmodigheten til buekorpsguttene og buekorpsjentene ble testet i værforholdene. Det var alt fra småyr, haggel og sol denne dagen.

Først ute med tale og gave fra de aktive buekorpsene var ved Nygaardssjefen, deretter Nordnæssjefen og til slutt søndagskorpsene ved Sydnæssjefen. Foreldregarden holdt sin tale og hadde overrakt 3 sabler i begynnelsen av sesongen til Dræggens Buekorps. Med 50 nybegynner hadde foreldregarden fått en sporty utfordring med å sy uniformer til guttene. Det var nesten for godt til å være sant at det hadde forekommet en slik mangel. Til slutt skulle Dræggeguttenes forening holde tale. De roste spesielt rådet i Dræggens Buekorps for innsatsen de hadde gjort i sesongen som er. Dræggeguttenes forening har i år laget en helt spesiell jubileumsgave til Dræggens Buekorps. Til alle aktive var det kjøpt inn oilskinjakker og hver og en aktiv skulle få et eksemplar av Jubileumsboken 1981 – 2006, som også ble overrakt til sjefen.

Sjefen holdt etter gratulasjonstalene en takketale. Dagen ble avsluttet med en felles faneparade med hornsignalmarsj av SUK, og Bergenssangen ble sunget. Selv om dagen var ferdig for gratulanter, så skulle jubileumsfeiringen fortsette for Dræggens Buekorps – helt ut til sene nattetimer.

Buekorpsene.com gratulerer med dagen!

Flere bilder fra dagen finner du her8 kommentarer

 1. disco1 @ 15. mai 2006 - 18.45:

  Trodde det første 150 års jubileet ble avholdt i 2003 jeg 🙂

 2. Renate @ 15. mai 2006 - 20.36:

  Dååå tok du feil… 😉 😉

 3. heyyy @ 15. mai 2006 - 20.59:

  d gjorde du ja 🙂

 4. padda @ 17. mai 2006 - 13.06:

  Hehehe! For de av dere som ikke fikk me talen til Sydnæs sjefen så sluttet den slik

  "Jeg vet jeg har gamlekarene til Dræggens i ryggen når jeg sier at dere er nr 2 som fyller 150!"

  hehehe tog du an??

 5. padda @ 17. mai 2006 - 13.11:

  Hvorfor var det kun en som snakket på vegne av alle søndagskorpsene???

 6. Renate @ 17. mai 2006 - 16.24:

  He he he! Fikk ikkje med meg at han nevnte gamlekarene, men vi reagerte på at han turde å si at de var "det nest eldste korpset i byn", hehe :tongue: Grunnen var vel kanskje for å spare tid? Det endte med at vi ikkje fikk gitt gaven vår.. og søndagskorpsene?! Vi e no faktisk ikkje et søndagskorps, flere som ikkje e d…

 7. Radney @ 29. mai 2006 - 03.59:

  Temelig tåpelig av Dræggens og ikke la alle komme frem å gi gaver. Vi hadde blandt annet fanemedalje å gi de.

 8. sjef2006 @ 30. mai 2006 - 09.40:

  "men vi reagerte på at han turde å si at de var "det nest eldste korpset i byn"

  e det noe å reagere på då? det e jo sant! Skutevikens Buekorps ble stiftet i 1853 og feiret dermed sitt 150-års jubileum i 2003, altså for 3 år siden. det gjør Skutevikens til verdens eldste, eksisterende bauekorps!